نکات مهم مصرف کننده
- تخم مرغ یکی از مغذیترین خوراکیهای کره زمین است و مصرف روزانه آن میتواند بخش اعظمی از پروتئینها و ویتامینهای مورد نیاز بدنتان را تامین کند. ارزش غذایی یک تخم مرغ آبپز به شرح زیر است:
- ویتامین A: 6 درصد نیاز روزانه
- فولات: ۵ درصد نیاز روزانه
- ویتامین B5: 7 درصد نیاز روزانه
- ویتامین B12: 9 درصد نیاز روزانه
- ویتامین B2: 9 درصد نیاز روزانه
- فسفر: ۹ درصد نیاز روزانه
- سلنیوم: ۲۲ درصد نیاز روزانه
- ۷۷ کالری
- ۶ گرم پروتئین
- ۵ گرم چربی
اصلیترین فواید مصرف روزانه تخم مرغ عبارت است از:
۱. کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی
تخم مرغ حاوی امگا 3 است و باعث افزایش کلسترول خوب (HDL) در بدن میشود. علاوه بر این، الگوی ذرات بزرگ LDL را تغییر میدهد و آنها را به ذرات کوچک تبدیل میکند. همه اینها در کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی موثر هستند.
۲. بهبود سلامت چشم
تخم مرغ حاوی آنتیاکسیدانهایی است که برای سلامت چشم بسیار مفید هستند. بررسیها نشان داده است که تخم مرغ حاوی ترکیباتیست که تا حد قابل توجهی خطر ابتلا به اختلالات چشمی رایج مانند آب مروارید را کاهش میدهد. علاوه بر این، تخم مرغ دارای مقادیر زیادی ویتامین A است؛ کمبود ویتامین A شایعترین علت نابینایی در جهان است.
۳. تامین پروتئینها و آمینو اسید های ضروری بدن
پروتئینها اصلیترین اجزای سازنده بدن انسان هستند. این ترکیبات برای ساخت انواع بافت و مولکول مهم در بدن، ضروری هستند. بنابراین، دریافت پروتئین کافی از رژیم غذایی بسیار حائز اهمیت است. تخم مرغ، یکی از منابع اصلی پروتئین باکیفیت است و از تمامی اسیدهای آمینه ضروری برای بدن برخوردار است. اگر بهطور حرفهای و مستمر ورزش میکنید یا رژیم غذایی کاهش وزن دارید، از گنجاندن تخم مرغ در برنامه غذایی خود غافل نشوید.
۴. کاهش خطر ابتلا به سکته قلبی
قرنهاست که تخم مرغ بهدلیل برخورداری از کلسترولی که برای قلب مضر است، منفور شناخته میشود. اما در بسیاری از تحقیقاتی که رابطه بین مصرف تخم مرغ و کاهش ابتلا به بیماریهای قلبی را بررسی کردهاند، نشان داده شده است که تخم مرغ نهتنها برای قلب مضر نیست، بلکه خطر سکته قلبی را هم کاهش میدهد. با این حال اگر نگران کلسترول تخم مرغ هستید، سعی کنید مصرف زرده تخم را به ۵-۴ عدد در هفته محدود کنید.
۵. کمک به کاهش وزن
تخم مرغ بهدلیل برخورداری از پروتئین بسیار سیرکننده است و مصرف آن باعث کاهش اشتها و کاهش کالری دریافتی میشود. نتیجه تحقیقات نشان داده است افرادی که در وعده صبحانه تخم مرغ میخورند، احتمال اینکه در طول روز کالری کمتری مصرف کنند بیشتر است.
چطور بفهمیم تخم مرغ فاسد شده است؟
تنها زمانی میتوانید از فواید تخم مرغ نهایت بهره را ببرید که تخم مرغی سالم و تازه مصرف کنید. تشخیص تخم مرغ فاسد و کهنه کار چندان دشواری نیست. کافیست از ترفندهای زیر کمک بگیرید:
- به تاریخ انقضای تخم مرغ توجه کنید. اکثر تولیدکنندهها زمان تولید و انقضای تخم مرغ را روی آن درج میکنند و از این طریق میتوانید بفهمید که تخم مرغی که در یخچال دارید تازه است یا خیر.
- با توجه به اینکه ممکن است تخممرغها حتی پس از گذشتن تاریخ انقضایشان همچنان قابل استفاده باشند، باید روش دیگری را برای بررسی فاسدشدن تخم مرغ بهکار ببندید. در این حالت، بوکردن تخم مرغ، سادهترین و مطمئنترین راه برای تشخیص فاسدشدن یا نشدن تخم مرغ است. تخم مرغ فاسد فارغ از پخته یا خامبودن، بوی بسیار بدی میدهد.
- اگر از بوکردن تخم مرغ درسته نتوانستید فاسدبودن آن را تشخیص دهید، تخم مرغ را در ظرفی بشکنید و سپس بوی آن را بررسی کنید. اگر بوی طبیعی تخم مرغ به مشامتان رسید میتوانید از آن تخم مرغ استفاده کنید؛ اما اگر بوی بسیار بدی استشمام کردید، هر چه سریعتر آن را دور بریزید و ظرف مورد نظر را با آب و ریکا بهخوبی بشویید.
- علاوهبر قوه چشایی، با قوه بینایی هم میتوانید فاسدبودن یا نبودن تخم مرغ را تشخیص دهید. ظاهر بیرونی تخم مرغ را خوب بررسی کنید. در صورت مشاهده هر گونه لکه و ظاهر غیر عادی، پیش از مصرف یا افزودن آن به غذا، تخم مرغ را در ظرفی بشکنید و از سالمبودن آن اطمینان حاصل کنید.
- برای بررسی تازهبودن یا نبودن تخم مرغ میتوانید آن را داخل ظرف آبی بیندازید. اگر تخم مرغ به داخل ظرف فرو برود تازه است اما اگر روی آب بماند یا شناور شود، تخم مرغ کهنه است.
ارزش غذایی و فواید مصرف مرغ :
مرغ سرشار از انواع مواد مغذی مهم از جمله پروتئین، نیاسین، سلنیوم و فسفر است. هر ۸۵ گرم گوشت مرغ دارای ارزش غذایی زیر است:
- کالری: ۱۲۲
- پروتئین: ۲۴ گرم
- چربی: ۳ گرم
- کربوهیدرات: ۰ گرم
- نیاسین: ۵۱ درصد از نیاز روزانه
- سلنیوم: ۳۶ درصد از نیاز روزانه
- فسفر: ۱۷ درصد از نیاز روزانه
- ویتامین B6: 16 درصد از نیاز روزانه
- ویتامین B12: 10 درصد از نیاز روزانه
- ریبوفلاوین: ۹ درصد از نیاز روزانه
- روی: ۷ درصد از نیاز روزانه
- تیامین: ۶ درصد از نیاز روزانه
- پتاسیم: ۵ درصد از نیاز روزانه
- مس: ۴ درصد نیاز روزانه
مرغ سرشار از انواع مواد مغذی ضروریست و میتواند مکملی عالی برای یک رژیم غذایی سالم و کامل باشد. با توجه به اینکه مرغ کالری کمی دارد اما پروتئین آن بسیار بالاست، اگر قصد کاهش وزن دارید، میتواند ماده غذایی مفیدی برای شما باشد.
مطالعات نشان میدهد که افزایش مصرف پروتئین احساس سیری را افزایش میدهد؛ در نتیجه باعث بهبود کاهش وزن میشود و به حفظ بافت عضلانی بدن کمک میکند. مصرف مرغ در کنار انجام تمرینهای مقاومتی، میتواند به رشد عضلانی شما هم کمک کند. علاوه بر این، پروتئین برای متابولیسم کلسیم هم مهم است و مصرف گوشت مرغ به بهبود سلامت استخوانها کمک میکند.
چطور بفهمیم گوشت مرغ فاسد شده است؟
مسمومیت ناشی از مصرف غذاهای فاسد ممکن است حتی جان ما را بهخطر بیندازد. بنابراین، باید علائم خرابی مواد غذایی را بدانیم و از مصرف آنها اجتناب کنیم. در ادامه، علائمی که به شما میگویند گوشت مرغ فاسد شده، ارائه شده است:
وجود لکههای زرد و خاکستری
یکی از بهترین راهها برای تشخیص خرابشدن مرغ خام، نگاهکردن به آن و توجه به رنگ گوشت است. اگر گوشت فاسد نشده باشد، رنگ آن صورتی روشن و قسمتهای چربی آن سفید خواهد بود. اگر متوجه شدید که گوشت خاکستری بهنظر میرسد و قسمتهای چرب آن زردرنگ شده، یعنی گوشت مرغ فاسد است و باید دور انداخته شود.
بوی بد
بوکردن مواد غذایی، اطلاعات بسیار خوبی درباره فاسدبودن یا تازگی آن به ما میدهد. گوشت مرغ هم از این قاعده مستثنی نیست و بوکردن آن خیلی چیزها میتواند به شما بگوید. اگر گوشت مرغ بویی مشابه بوی تخم مرغ فاسد داشت، هر چه زودتر از شر آن خلاص شوید و آن را دور بریزید.
لمس بافت گوشت
بافت گوشت را لمس کنید. اگر پس از لمس گوشت متوجه شدید که گوشت لزج است، یعنی باید از مصرف آن اجتناب کنید. همچنین، اگر گوشت مرغ حالت چسبنده داشت، یعنی مرغ فاسد شده است و باید از مصرف آن خودداری کرد.